2019. augusztus 21., szerda

K(r)i|mit olvas? #2

Olvassunk továbbra is krimit! - sorozat első része hihetetlen figyelmet kapott tőletek, ezért úgy gondoltam, hogy itt az ideje a második résznek, amiben további általatok ajánlott krimi címkével ellátott könyvet ajánlok. 



Vessük is bele magunkat!


Leonie Swann: Glennkill


Atheneum 2000 kiadó, 2007
Fülszöveg: Ha megölik a pásztort, szétszéled a nyáj... Leonie Swann fordulatos birkakrimije ezt a - többnyire helyes - állítást cáfolja meg. Igaz, a glennkilli birkanyáj sem mindennapi, hiszen olyan egyéniségek alkotják, mint Maude, aki büszke számolótudományára, Sir Ritchfield, az éles szemű, ám tompa emlékezetű vezérkos, Miss Maple, a nyáj - sőt egész Glennkill, tán az egész világ - legokosabb birkája, valamint Othello, a homályos múltú fekete bárány. Nem is csoda, hogy amikor egy reggel Maude rátalál a halott pásztorra, George Glennre, akinek a testét ásó döfte át, a birkacsorda nyomozni kezd a lehetséges elkövető után, ki-ki a maga tehetsége szerint. S eközben nemcsak a megoldáshoz jutnak mind közelebb, hanem az emberek furcsa világának is görbe tükröt tartanak.

 @zserb rövid véleménye: "Mert egy birkanyomozónak nem kellene működnie... és mégis."
Kiemelt értékelés (általam választott): @Bogas-é, amiből egy rövid részlet így szól: "Bájos, vicces, izgalmas, birkás. [...] számolnak, juharszirupot csennek, megfigyelnek, előadást rendeznek, rengeteget nyomoznak és sok dolgot megtanulnak a furcsa emberi lélekről, ami csak térdig ér, de nagyon bonyolult valamit. Lehet, hogy a bárányok nem tudnak tolatni és sokszor a fejükben is csak fű van, de nekik is van birkaviláglátásuk, és biztos, hogy szaglásban az ember a nyomukba sem ér."

A könyv helyzete molyon:
Molyok értékelése és csillagozása alapján: 85%
Összes olvasás: 118
Ennyiszer kapott 5 csillagot: 18
Ennyiszer kapott 0.5 csillagot: 0

Elmer Mendoza: Ezüstgolyók


Kossuth kiadó, 2015
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Fülszöveg: Ezüstgolyóval végeznek Bruno Canizales ügyvéddel, az erőszak ellen küzdő Biztonsági Tanács tagjával. A lehetséges gyanúsítottak között találunk elhagyott szeretőket - férfiakat és nőket egyaránt -, kíméletlen drogbárót, sőt az áldozat apját is, akinek politikai karrierjét súlyosan veszélyeztették fia speciális szexuális szokásai. A nyomozást ellehetetlenítik a rendőrség megvesztegetett vezetői, a kegyetlenül kivégzett áldozatok pedig egyre szaporodnak...
Precíz látlelet a mexikói társadalomról - kegyetlen gyilkosságokkal, mindent átszövő korrupcióval, vetélkedő drogkartellekkel, szexuális perverziókkal, igen sajátos elbeszélő stílusban. 

@TiszlaviczMarcsi (írónő) rövid véleménye: "Mexikói krimi, korrupcióval, a szappanoperákból jól ismert alakokkal, merőben szokatlan és eltérő tálalásban, mint mondjuk az amerikai vagy skandináv krimik. Érdekes, csavaros történet, jól vezeti végig a nyomozást."
Kiemelt értékelés (általam választott): @TiszlaviczMarcsi-é, amiből egy rövid részlet így szól: "Nagyon furcsa volt eleinte a "sajátos elbeszélő stílus" [...] De nagyon élvezetes és tanulságos volt [...] Lassan, de végül összeállt a történet. Pörgős volt, mindig történt valami, bár sok szereplő volt, és nagyon kellet figyelni, hogy ki kicsoda és kivel van. De rájöttem, mindenki mindenkivel és mindenki mindenki ellen. [...] Legalább még egyszer el kell olvasni."

A könyv helyzete molyon:
Molyok értékelése és csillagozása alapján: nincs százalék
Összes olvasás: 15
Ennyiszer kapott 5 csillagot: 1
Ennyiszer kapott 0.5 csillagot: 0

C. J. Sansom: Kard által (Matthew Shardlake 1.)


Agave Könyvek kiadó, 2008
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Fülszöveg: 1537, Anglia. A gyökeres átalakulás, legnagyobb változások időszaka a szigetországban 1066 óta. VIII. Henrik az egyház legfőbb fejének nyilvánította magát, az ország pedig kegyetlen új törvényszékre és manipulált perekre ébred. Thomas Cromwell különleges megbízottakat küld szét az országba, hogy vizsgálódjanak a kolostorokban. Ám a sussexi partvidéken, Scarnsea monostorában Cromwell megbízottját, Robin Singletont holtan találják: valaki levágta a fejét. A gyilkosságot szentségtörő események kísérik - feláldoznak egy fekete kakast a templom oltárán, és eltűnik Scarnsea kolostorának híres ereklyéje. Cromwell Matthew Shardlake-et, a jogászt küldi az árulás és a halál légkörébe, hogy kiderítse: kik állnak a sötét események mögött. Sharlake-et nyomozása arra kényszeríti, hogy mindent megkérdőjelezzen, amit megtud, sőt még azt is, amiben igazán hisz... [...]

@amanda888 rövid véleménye: "[...] azért szeretem, mert úgy nyomoznak, hogy igazából nem tanulták ezt a mesterséget, nincs semmi "hókuszpókusz" (számítógép, DNS elemzés, adatbázis, stb.) [...] Alig van pár kézzel fogható nyom, így olvasás közben figyelni kell, hogy ki mit mond, milyen megjegyzést ejt el [...] Nem mellesleg a történelmi környezet is sok plusz infót, ismeretet ad. Mindezt szórakoztató formában, nem száraz tényként leírva. A műfaj kedvelőinek meg plusz jó az is, hogy nem egykötetes alkotás."
Kiemelt értékelés (általam választott): @Mrs_Curran_Lennart-é, amiből egy rövid részlet így szól: "[...] mindig is érdekelt Anglia történelme, igaz idáig csak történelmi románcok szintjén olvastam róla. Történelmi krimiként ez újdonság volt számomra. Az író elég rendesen ragaszkodik a történelmi hűséghez, akár Boleyn Anna kivégzése, vagy a monostorbezárások kapcsán. [...] A gyilkos személye nekem is meglepetés volt. A történet maga szép lassan épül fel, bár az elején kicsit vontatott, de könyv második felétől teljesen beszippantott. [...]"

A könyv helyzete molyon: 
Molyok értékelése és csillagozása alapján: 80%
Összes olvasás: 176
Ennyiszer kapott 5 csillagot: 17
Ennyiszer kapott 0.5 csillagot: 0

Agatha Christie: A ferde ház


Helikon kiadó, 2017
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Fülszöveg: Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy nagy, szerető, bár kissé zűrzavaros család. A Leonidesek boldogan éltek kis, ferde házukban... Egészen addig, amíg a családfő, a milliomos Aristide meg nem halt. Valaki a családból inzulin helyett mérget tett a fecskendőjébe.
Ki a gyilkos, és miért ölt? Szerelemből, pénzvágyból vagy tán bosszúból? A rejtély nyomába eredő fiatalember indítóoka legalább világos: Sophia, az áldozat legidősebb unokája addig nem hajlandó kitűzni esküvőjük napját, míg ki nem derül az igazság...

@Angara rövid véleménye: "Nagyon szerettem és izgalmasnak találtam."
Kiemelt értékelés (általam választott): @Fallen_Angel-é, amiből egy rövid részlet így szól: "Olvastam már néhány Agatha Christie könyvet, de olyat még nem, amiben sem Miss Marple, sem a tojásfejű belga nem szerepeltek. Éppen ezért érdekes volt Charles szemszögéből követni az eseményeket [...] Próbáltam a sztorit összerakni az elszórt morzsákból, de csak nagyon a végére sikerült megfejteni a rejtélyt. A Ferde ház elferdült lelkű gyilkosa igencsak feladta a leckét. [...]"

A könyv helyzete molyon:
Molyok értékelése és csillagozása alapján: 91%
Összes olvasás: 1099
Ennyiszer kapott 5 csillagot: 233
Ennyiszer kapott 0.5 csillagot: 0

Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten (Ambrózy báró esetei 1.)


Könyvmolyképző kiadó, 2014-2019
Fülszöveg: Budapest, 1896. A város a millenniumi ünnepségek lázában ég. A békebeli Monarchia minden zugából tízezerszám tódulnak az emberek, hogy megcsodálják az ezeréves Magyarország egybehordott kincseit. Köztük van a Marosvásárhelyről érkezett, 16 éves Hangay Emma kisasszony is, akinek a rendezvények második napján nyoma vész.
Négy évvel később titokzatos távirat érkezik az azóta is gyászoló, idős édesapa, Hangay Árpád címére: a különös üzenetet Emma, a rég halottnak hitt lány küldte! Az ekkor 17 éves Mili kisasszony, Emma húga azonnal a fővárosba utazik, hogy nővére keresésére induljon.
A talpraesett, éles eszű lány nem sejti, hogy midőn felszáll a vonatra, rémálmokhoz hasonló kalandok sora veszi kezdetét, melyek kibogozásában egyetlen támasza a jó hírű, ám igen zord természetű mesterdetektív, Ambrózy Richárd báró lesz.
"A szereplők olyan elevenek, szinte lelépnek a lapokról. Elég néhány szó, és meg is történik a csoda: máris a múlt század fordulójának lüktető világában találod magad, különös, borzongató kalandok kellős közepén. Szívből ajánlom egyhangú hétköznapokra és pihentető hétvégékre!" - Katona Ildikó, hivatásos könyvrajongó

@dödölle rövid véleménye: "Történelmi krimi, és ezzel engem teljesen le lehet venni a lábamról."
Kiemelt értékelés (általam választott): @gabiica-é, amiből egy rövid részlet így szól: "Imádtam. Egyszerűen lenyűgözött és beszippantott, alig tudtam letenni. Nagyon jól kialakított történetszál és a szereplők is hamar megnyerik az olvasót.  [...] Böszörményi Gyula jól bánik a szavakkal [...] Mili csavaros észjárása, mondhatni ravaszsága és makacssága volt az, amit a legjobban szerettem. Úgy vélem, ő az egyik legjobban kialakított karakter. [...]"

A könyv helyzete molyon:
Molyok értékelése és csillagozása alapján: 93%
Összes olvasás: 4324
Ennyiszer kapott 5 csillagot: 1548
Ennyiszer kapott 0.5 csillagot: 2

Ennyi könyvet szántam a sorozat második részébe. Ha valamelyik könyv felkeltette az érdeklődésed, hát ne habozz, olvasd el! Hisz nem veszítesz vele semmit.
Ha tetszett a bejegyzés, hagyj nyomot magad után. Hamarosan jelentkezem egy újjal.
Mindenkinek csodaszép augusztust és sok olvasnivalót kívánok a nyár utolsó napjaira!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése