2018. január 28., vasárnap

K(r)i|mit olvas? #1

Krimit olvass! - Üdv újra! Visszatértem, sajnos két hét kihagyás után. Egy kissé szégyenkezve vallom be, hogy semmi különösebb indokom nincs, amiért elmaradt az utóbbi időben az ígért vasárnapi bejegyzés. Ezt sajnos pótolni nem tudom, viszont igyekszem bevezetni, szokássá tenni, hogy minden vasárnapra legyen egy bejegyzés.

No de, térjünk is rá a lényegre. Mai bejegyzésemben egy új sorozatot indítanék el, amennyiben meglesz az iránta való érdeklődés. (Értsd: reakciók hozzászólás és kedvelés tekintetében, illetve olvasottság.)
A bejegyzéssorozat lényege, hogy mások által kedvelt krimiket ajánlok olvasásra. Valóban, ez nem túl bonyolult, maga a téma reményeim szerint kedvelt lesz, és bízom benne, hogy mindenki talál majd magának valót a felsorolt könyvek között.

Kezdjünk is bele.➨


Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen (Hercule Poirot 10.)

Fülszöveg: Néhány ​óra múlva felébredt, vagyis inkább felriadt. 
Tudta, hogy mi ébresztette fel: egy hangos nyögés, szinte kiáltás, valahonnan egészen közelről. És a következő pillanatban harsányan megszólalt egy csengő. 
Poirot felült, és meggyújtotta a lámpát. Most vette észre, hogy a vonat áll. Valószínűleg egy állomás. 
A kiáltás megijesztette. Emlékezett rá, hogy a szomszéd fülke Ratchetté. Felkelt, és kinyitotta az ajtót, éppen akkor, amikor a kalauz végigsietett a folyosón, és bekopogott Ratchett ajtaján. Poirot résnyire nyitva hagyta az ajtót, és figyelt. A kalauz még egyszer kopogtatott. Megszólalt egy csengő, és egy távoli fülke ajtaja fölött kigyulladt egy lámpa. A kalauz hátrapillantott. Ebben a másodpercben megszólalt egy hang a szomszéd fülkében franciául: 
Semmi baj. Tévedtem. 
Rendben van, monsieur. 
A kalauz elsietett, és bekopogott azon az ajtón, amely fölött égett a lámpa. 
Poirot megkönnyebbült szívvel visszabújt az ágyba, és eloltotta a villanyt. De előbb még megnézte az óráját. Nulla óra harminchét perc volt.

@gybarbii rövid véleménye: "Szerintem a legjobb AC-krimi, és egyben a legképtelenebb gyilkosság."
Értékelése: itt olvasható.
Kiemelt értékelés: @gabiica-é, amit itt olvashattok.

A könyv helyzete molyon:
21. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján.
Molyok értékelése és csillagozása alapján: 94%
Összes olvasás: 3284
Ennyiszer kapott 5 csillagot: 777
Ennyiszer kapott 0.5 csillagot: 0

Agatha Christie: Tíz kicsi néger

Fülszöveg: Tíz egymásnak ismeretlen ember meghívást kap egy pazar villába. A villa egy sziklás, elhagyatott szigeten áll, amely sziget néger fejhez hasonlít, arról kapta a nevét is. A villa titokzatos tulajdonosáról mindenféle pletykák keringenek. A vendégek, bár valamennyiük múltjában van valami, amit legszívesebben elfelejtenének, reménykedve és örömmel érkeznek meg egy pompás nyári estén a sziklás öbölbe. A tulajdonos azonban nincs sehol… A felhőtlennek ígérkező napokat egyre félelmetesebb események árnyékolják be. A sziget látogatóit a különös fordulatok hatására hatalmába keríti a rettegés. Tízen érkeznek. Hányan távoznak? 
A bűnügyi regény koronázatlan királynőjének talán legjobb, leghíresebb művét tartja kezében az olvasó.

@Böngyör6 értékelése: itt olvasható.
Kiemelt értékelés: @Algernon-é, amit itt olvashattok.

A könyv helyzete molyon:
10 legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján.
Molyok értékelése és csillagozása alapján: 95%
Összes olvasás: 5770
Ennyiszer kapott 5 csillagot: 1653
Ennyiszer kapott 0.5 csillagot: 1

Edgar Wallace: A zöld íjász

Fülszöveg: A Zöld íjász, egy angliai kastély középkori kísértete – feltámad és igazságot oszt. Abe Bellamy, a gonosz lelkű és bűnökkel terhelt amerikai milliomos a bosszúhadjárat végső elítéltje, előbb azonban cinkostársait találják holtan szívükben egy zöld nyílvesszővel. A gonosz lelkű aggastyán eltorlaszolja magát várában, fogságban tartja mindazokat, akiket ellenségeinek vél, de hasztalan, sorsát ő sem kerülheti el. A rejtélyes, izgalmakkal teli történet hátterében egy sokat szenvedett ember áll, aki eltűnt anyját keresi és közben elégtételt vesz szenvedéseiért.

@Angara értékelése: "egyik legjobb munkája! :)"
Kiemelt értékelés: @Navi-é, amit itt olvashattok.

A könyv helyzete molyon:
Molyok értékelése és csillagozása alapján: 85%
Összes olvasás: 170
Ennyiszer kapott 5 csillagot: 30
Ennyiszer kapott 0.5 csillagot: 0

Sophie Hannah: Idegen arcocska (Spilling Bűnügyi osztálya (CID) 1.)

Fülszöveg: A gazdag, angol számítógépes játékfejlesztő felesége, Alice Fancourt, miután férjére hagyja kéthetes kisbabáját, rádöbben, hogy távollétében a gyermekét kicserélték. A bölcsőben egy idegen gyermek alszik. Simon Waterhouse nyomozót elbűvöli a megtört anya kecses szépsége, és felettesei rosszallásától kísérve veti bele magát az ügybe egészen addig, míg Alice és a csecsemő is eltűnik… A hallatlanul izgalmas lélektani krimibe szerelmi és féltékenységi szálak is szövődnek.

@Tunderke66 rövid véleménye: "Sophie Hannah könyveit szeretettel ajánlom! Amiért imádom, az a két szálon (rendőrség és civil) futtatott történet, illetve az az érzés, hogy az elején nem értesz semmit, majd azt hiszed mindent, majd rájössz, hogy a közelében sem voltál a megoldásnak sehol. Fantasztikus történetvezetés, izgalmas, szinte letehetetlen. Sajnos méltatlanul mellőzött krimik. A rendőrségi szál miatt célszerű sorban olvasni őket, úgyhogy az Idegen arcocska az első^^"
Értékelése: nincs, a rövid véleménye megfelel értékelésnek.
Kiemelt értékelés: @mate55-é, amit itt olvashattok.

A könyv helyzete molyon:
Molyok értékelése és csillagozása alapján: 67%
Összes olvasás: 174
Ennyiszer kapott 5 csillagot: 7
Ennyiszer kapott 0.5 csillagot: 0

Dean R. Koontz: Rettegés

Fülszöveg: Ne nézz le, mert csapdába kerültél. Egy gyönyörű, rémült nő társaságában. Egy elhagyatott felhőkarcoló negyvenkettedik emeletén. Nyomodban a pszichopata gyilkos, akit Hentesnek becéznek. Ne nézz le, mert valamikor hegymászó voltál ugyan, de egy hatalmas esés óta beteg az egyik lábad és különben is rettegsz a magasságtól. Ne nézz le, mert a Hentes már lemészárolta a biztonsági őröket és kikapcsolta a lifteket. A lépcsőházat megfigyelés alatt tartja és csak egyetlen út marad a számotokra. Ne nézz le, mert iszonyatos mélység bámul vissza rád.

@Gabetto rövid véleménye: "Én kedvelem Koontz-ot, még ha sokan nagyon klisésnek is ítélik, és inkább King-et favorizáják vele szemben. Lehet, hogy nem csinál akkora csavarokat, viszont az én (egyáltalán nem etalon) ízlésemnek megfelelően ő nem nyúzza, húzza a regényei történéseit annyira, mint 'Király' úr. Pörgős, filmszerűen látod magad előtt az egészet, izgalmas."
Értékelése: nincs, a rövid véleménye megfelel értékelésnek.
Kiemelt értékelés: @Lunemorte-é, amit itt olvashattok.

A könyv helyzete molyon:
Molyok értékelése és csillagozása alapján: 76%
Összes olvasás: 152
Ennyiszer kapott 5 csillagot: 19
Ennyiszer kapott 0.5 csillagot: 0

Sajnos ebbe a bejegyzésbe csak 5 könyv fért bele, ha esetleg szeretnél még egy ajánlót, akkor hagyj nyomot magad után (értsd: hozzászólás, kedvelés). Ha szeretnél, ajánl nyugodtan pár könyvet, szívesen olvasok róla egy rövid véleményt, ami akár még be is kerülhet a következő részbe.
Köszönöm, hogy velem tartottál ma is, a hosszú kihagyás ellenére. Remélem tudtam valami olyat ajánlani, ami felkeltette az érdeklődésedet.
Legyen további szép estéd, gyönyörű heted és ne felejts el olvasni se!😉

1 megjegyzés: